Karriärista: Självkänsla och självförtroende – grunden till allt

Självkänsla och självförtroende är grunden till allt, speciellt om du är en ung tjej som (precis som jag) drömmer om en enastående karriär. För att lyckas måste du tro på dig själv, inifrån och ut, på dina mål och ambitioner och värderingar. Du måste utlysa att du vill, inte minst kan, skapa dig en karriär inom det arbetsområde du brinner för och älskar. Låt inte andra definiera dig.

Självkänsla är att veta ditt eget värde. Självförtroende är att veta att du kan prestera. En karriärista behöver en lika stor dos av båda. För att kunna prestera bra och våga ta ut svängarna är det en viktig del.

I början av min karriär som frilansskribent hade jag världens sämsta självkänsla och självförtroende. Jag visste ingenting om mediabranschen, hur man pitchade idéer till tidningar eller hur man tog betalt. Jag har minst sagt noll koll på hur det var att driva eget, inte heller hade jag någon susning om vad det innebär att skapa sig en egen karriär utifrån en hobby eller en specifik passion.

Men jag lärde mig allt det där: hur jag skulle gå till väga för att starta eget företag, sälja mina idéer och vara den skribent som tidningarna ville lägga ut jobb på. Fast det tog ett tag, och inte ens i dag är jag fullärd.

Jag tog saken i egna händer och prioriterade min tro på mig själv och mina talanger och kunskaper, framför en utbildning i journalistik på högskolan eller universitetet. Jag orkade inte plugga i flera år för att få en examen. Jag var för ivrig. Jag ville skapa egna karriärmöjligheter på en gång. Så det var det jag gjorde. Jag struntade i vad alla andra tyckte och tänkte, startade företag och lärde mig själv allt jag behövde veta och kunna. Nu, två år senare, ångrar jag ingenting.