Mobbning: Skolstarten är inte så party för de som utsätts för mobbning

Skolstarten är inte så party för de som utsätts för mobbning. Att gå tillbaka till skolan efter sommarlovet var det värsta jag visste när jag fortfarande gick i plugget. Jag hatade skolan, och jag hatade tanken av att behöva gå ensam på rasterna och känna den där enorma ensamheten som aldrig försvann. Den lämnade mig inte ifred, inte heller mobbarna. Jag ville inte sätta fötterna innanför skolans portar, ville inte höra lärarna gå igenom antimobbningsplanen som de var (och är) skyldiga att följa. För mig var det där om att ”vi är skyldiga att arbeta mot mobbning, det är därför vi går igenom det här så att ni vet att kränkande behandling inte är okej” bara prat som de aldrig menade ändå. Förmodligen menade de det inte heller. Mig hjälpte de inte bli fri från mobbningen. Det var som om allt de sa gick på repeat. De var uttråkade och hade läst planen en miljon gånger innan.

Det fanns varken engagemang eller drivkraft hos dem, lärarna, skolpersonalen.

Jag kände mig ensam. Liten. Vilsen. Ännu mer ensam. Stängde mig inne i mig själv och bad i hemlighet alla dra åt helvete. Jag orkade inte känna mer. Det var skitjobbigt. Istället stängde jag av mina känslor för att slippa känna lika mycket.

Skolstarten är inget mobbade elever ser fram emot. De tänker inte: aaamen shit va kul de ska bli att börja skolan, längtar ju asamycket efter mina polare liksom. De tänker: fyfan vad jag inte vill gå till skolan.

Men de måste.

Det där måstet är inte heller så trevligt. Att behöva känna ett måste att gå till skolan med ångest och känslor som nästan är omöjliga att försöka beskriva för någon som aldrig varit mobbad. Och det värsta är att det inte finns någonting de kan göra för att slippa gå till skolan. För de måste. Visst, de kan sjukanmäla sig eller skolka, fast det där måstet om att gå till skolan kommer alltid finnas kvar – 365 dagar om året. Varje dag kommer mobbade elever behöva vakna med magont, behöva ställa sig frågan om de ska vilja att försöka överleva dagen eller ge upp.