Driva eget: Att göra karriär av sin hobby

Drömmer du om att starta eget? Det gjorde jag också en gång, och jag startade eget som frilansskribent, numera också som författare. Jag gjorde karriär av min hobby, som från början egentligen bara handlade om att skriva, för att det var kul. Ett intresse.

Om du har en stark passion för att fota, sticka eller måla eller blogga – varför inte satsa på en karriär av din hobby?

Du har ingenting att förlora, bara att vinna.

Det kostar ingenting att starta eget, såvida du inte planerar att starta ett aktiebolag som första företagsform, det enda du behöver göra är att skicka in en ansökan om registrering av enskild firma via verksamt.se – det enda som kostar är om du vill registrera ett företagsnamn (kostar omkring 900 kr). Sedan behöver du också ansöka om F-skatt och moms för att kunna fakturera dina kommande kunder, och, så klart, anlita en revisor som kan ta hand om din bokföring.

Att starta eget är det bästa jag någonsin gjort, även om det inte är en dans på röda rosor. Eget företag innebär långa arbetsdagar och mycket hårt slit, till en början får du dessutom räkna med att lönen inte är särskilt hög, men det kommer med tiden. Allt beror på hur många kunder du har och vad priserna för dina tjänster ligger på.

Ett smart tips är att göra karriär av sin hobby. Då blir det enklare att sälja in sig hos potentiella kunder, du vet vad du kan leverera och kan göra det proffsigt och bra. Självklart blir jobbet så mycket roligare också!

Här är mina bästa tips för att göra karriär av sin hobby:

  • Gör upp en plan. Oavsett vad din hobby än är måste du ha en konkret plan innan du registrerar ditt företag och sätter igång. Fundera på vilken/vilka tjänster du kommer kunna erbjuda, gör upp en budget, tänk på om du kommer behöva en hemsida eller annat material för att marknadsföra dig någorlunda bra i början, om du har möjlighet att arbeta hemifrån eller från ospecificerade platser (beroende på var dina kunder befinner sig och vilka tjänster du utför).
  • Fixa ett PR-kit. Som nystartad företagare kommer du behöva PR och marknadsföring. Ta högupplösta pressbilder på dig själv, skriv pressmeddelanden om dig och din verksamhet (hitta en nisch som media kommer vilja skriva om), och gör en media-lista. När det blir dags, skicka ut pressmeddelandena till de lokala medierna, och sedan till riksmedierna, om du vill – samla in mediernas mailadresser via deras hemsidor online.
  • Se till att finnas på sociala medier. Där kan du lägga upp ny information om dig och din verksamhet. Potentiella kunder kommer också kunna hitta dig lättare online och ta del av ditt material.
  • Sätt upp mål. Ett företag växer inte och blir stort över en natt, oftast tar det mycket arbete och lång tid. Är du anställd redan? Ha ditt egna företag vid sidan om och börja den vägen, när företaget växer och du märker att du nog skulle ha råd att satsa all din tid på det, säg upp dig (just do it!) och ånga ingenting.