Krönika: När kompisen blir en copycat

Alla har vi den där kompisen som, efter att ha lånat alla kläder i hela din garderob och testat alla dina parfymer och smycken, snart förvandlas till en irriterande och kanske rätt så jobbig vän. Och det skriver jag i den bemärkelsen att den här typen av vän höjer dig till skyarna, överöser dig med komplimanger och avundas dig i hemlighet.

Alla har vi den där kompisen som inte bara vill låna några plagg hit och dit, utan som i själva verket vill vara exakt som du. Hon eller han vill liksom, tja: vara dig. På alla punkter och i alla kategorier möjligt. Det ska vara samma klädstil, samma frisyr och hårfärg, samma sätt att vara på, samma ALLT!

Alla har vi den där kompisen som köper en likadan tröja eller ett par likadana skor som dig, för att han eller hon tycker att de var så himla snygga att personen bara inte kunde hålla sig. Smickrande att personen i fråga gillar hur du klär dig, men när det där sedan förvandlas till ett återkommande mönster där kompisen ständigt eftersträvar att vara dig och se ut som dig, då finns det en gräns som tydligt blivit överstigen. Inte minst är gränsen liksom nådd när kompisen kommer med exakt samma nya hårfärg och hårstil som du skaffade dig för bara någon vecka sedan, alltså, exakt.

Alla har vi den där kompisen som vid den punkten inte bara gått över gränsen, utan som också faktiskt förvandlats till en copycat utan dess like. Och det värsta är att man går och stör sig sönder och samman på vännens beteende, det är nästan så att det inte går att hålla minen längre. Man vill självklart inte såra sin vän, men samtidigt måste den här typen av vän få en insikt om att hela den där copycat-grejen inte känns okej. Att det bara är sjukt jobbigt.

Men hur säger man egentligen till en vän att man inte tycker om att han eller hon snor hela sin stil och mer därtill? Visst kan vännen bli sårad, fast samtidigt måste man få säga vad man tycker och känner, utan att för det anses vara elak. Mitt bästa tips till er med en sådan här typ av kompis är att bara säga det rakt ut. För oftast är en copycat-vän väl medveten om att han eller hon faktiskt härmar dig i allt du gör. Många gånger är det också så att den här typen av människor är osäkra i sig själva och därför tar de efter exempelvis klädstilar och hårstilar av någon de ser upp till.

Återigen, men, det finns en gräns för vad som är okej att ta efter och inte. Och det man som copycat-vän kan göra är att faktiskt fråga den vän man ser upp till, om det är okej att fixa samma hårfärg eller stil eller klädstil – eller om vännen helst inte föredrar det. Det kan lätt bli en jobbig situation för båda parter om den ena ska behöva gå och störa sig på den andre.