Mitt liv: Ett år med egen häst

Nu har jag precis landat i sängen efter en lång dag som började med en välförtjänt sovmorgon och som sedan kantades av träning på gymmet och även hoppträning för Ankie (eller Ann-Christine Magnusson som hon egentligen heter). Jag är verkligen helt slut i kroppen just nu – puuh! Det där med att hålla igång en så stor häst som jag har, i galopp runt en bana i flera varv, är då inte lika lätt som man kan tro. Särskilt inte heller med tanke på att min Mess just börjat få upp sina muskler (och jag mina) … och med hänsyn till att han bara tränat och tävlat i dressyr innan jag köpte honom för ett år sedan. Exakt i dag, faktiskt! Tiden går fort.

Det här första året som hästägare har väl inte varit helt på min sida. Broddspark på ena bakbenet, hudinfektion med svullet framknä och inflammation i ryggmusklerna är de stora grejerna som sammanfattar hur jag det här året varit rätt begränsad i ridningen. Jag har aldrig riktigt hunnit komma igång, på riktigt, förrän nu.

Efter att Mess blivit behandlad för sin inflammation i ryggmusklerna i somras insåg jag att jag behövde ta till professionell hjälp. Jag blev tipsad av de andra tjejerna i stallet om att låta Ankie, som driver företaget Friskvårdsakuten Väst AB, hjälpa mig. I slutet av sommaren började vi jobba Mess från marken för att se hur han rörde sig efter skadan och bygga upp de grundliga musklerna som han behövde för att vi skulle kunna ta oss vidare i vår utveckling – inte minst för att jag skulle kunna hoppa upp och rida honom igen utan att han skulle få ont. Sedan dess har vi tillsammans kommit en lång bit på vägen och jag känner genuint att vi utvecklas vecka för vecka.

Nu har jag fått tillbaka min balans, min hållning och lite ben- och magmuskler och jag lär mig rida just Mess på rätt sätt för att han ska må bra och tränas ordentligt. Han är en stor häst som kräver mycket. Mess har själv byggt upp fina muskler och fått bättre kondition. Han älskar att hoppa och jag märker hur mycket mer gladare han ser ut och är med den här rätta träningen och utvecklingen.

Nu undrar ni säkert också varför jag rider utan sadel? När jag köpte Mess hade han ridits i en sjukt dålig hoppsadel, som jag sålde, och när inte heller dressyrsadeln tycktes passa honom sålde jag den också. Med hänsyn till inflammationen i ryggmusklerna som han fick valde jag att rida barbacka resten av sommaren och sedan dess har jag ridit med barbackagjord. Allt för att jag velat ge Mess de bästa förutsättningarna att återhämta sig från ryggskadan utan att han ska få några bestående men. Och nu när han börjat muskla upp sig ordentligt börjar det bli dags att hitta en passande sadel till honom.

Jag rider för Ankie en gång i veckan och har tagit hjälp av henne ett bra tag nu, och jag är supernöjd med resultaten som vi hela tiden åstadkommer tillsammans. Ankie är en otroligt lättsam människa att ha och göra med, hon är alltid positiv och glad och det som jag gillar extra mycket med henne är att hon tränar varje ekipage utifrån det enskilda ekipagets: kunskaper, erfarenheter, förutsättningar och utbildningsnivå. Hon tar stor hänsyn till både häst och ryttare och är otroligt uppmärksam och lyhörd.

Det är så kul att träna för Ankie, för med henne känner man ingen press som man kan göra med andra tränare. Andra tränare vill (typ) att man ska kunna exakt allt och vara redo att tävla elit efter en enda lektion, och med sådana tränare får man prestationsångest hur lätt som helst och då blir det inte kul att rida längre. Men med Ankie är saker och ting helt annorlunda, hon kräver liksom inget på samma sätt, utan hon tillåter en att göra fel och göra rätt – hon vägleder en på ett väldigt ödmjukt och fint sätt.

Ankie har inte bara tränat mig och Mess, hon har också kört laser på honom för att komma åt de lite mer känsliga punkterna och för att mjuka upp musklerna. Dessutom har hon lagt upp ett träningsprogram enbart för mig som jag tränar efter på gymmet för att stärka mina egna muskler, speciellt de muskler jag verkligen behöver i ridningen.

Ankie är utbildad C-tränare och hon utgår från Västkusten. I sitt företag (Friskvårdsakuten Väst AB) tränar hon bland annat häst och ryttare, erbjuder personlig träning (PT), laserbehandlingar för häst och ansiktsbehandlingar. Hon är otroligt flexibel och prisvärd.

Är du intresserad av att ta hjälp av Ankie eller veta mer kan du kommentera till det här inlägget, besöka hennes FB-sida eller ringa/smsa henne på det här numret: 070-473 29 19.

I dag hopptränade vi … ja, vad ska jag säga – det krävs mycket benmuskler för att jag ska orka hålla igång min stora häst. Fast kul är det! Bjuder på lite bilder nedan.