Krönika: Tejpa ansiktet så blir du snygg

 

Countouring, strobing och fashionabla kläder i all ära – det är trendigt att vilja se bra ut – men det där med skönhetsideal har sjunkit allt längre ner i åldrarna.Ser jag till tonåringar som befinner sig mellan 13-16 år så är det bokstavligt talat som om de flesta av dem lever för smink och mode. De kan allt om vilken makeup som är inne för stunden, att de ska applicera den på ett visst sätt för att få extra lyser och de kletar på så mycket produkter att det nästan ser för mycket ut. Okej, inte nästan, det ser verkligen ut att vara too much för någon som är 14 år.

Jag har kollat igenom flera  instagramkonton där majoriteten av användarna är i tidiga tonåren, men ser ut att vara, typ, i min ålder med allt smink på (eller i alla fall ser de ut att vara myndiga). De skulle lätt kunna komma in på krogen … och ja … vad säger man om det?

Med risk för att låta som en medelålders tjatkärring, fast med hänsyn till mina snart 21 år: när jag var i deras ålder räckte det med lite puder, pyttelite mascara och kanske (bara kanske) så vågade man sig på lite rouge. Det hände noll av noll gånger. Och kom det någon till skolan som var för mycket sminkad rynkade man i smyg på näsan och undrade hur tusan hon där vågade ha så mycket smink på sig. Det var när jag gick i 7:an eller något. Råkade man ta på sig ”för mycket mascara” en dag var livet kört. Alla skulle ju märka det. Herrejävlar vad man hoppades att ingen skulle kommentera det eller kolla snett.

Men även en 21-årig kvinna i sina bästa singeldagar måste acceptera att det moderna samhället är ett faktum. Jag lever ju i det. Jag är en del av det, även om jag lämnat tonårsåren bakom mig.

Sedan när blev jag så ”gammal”?

Bloggare, YouTubers och sociala medier-stjärnor är ungdomarnas IT-kändisar idag. Visst, skådisar och artister hänger med än, men definitionen av vad en kändis faktiskt är har moderniserats och tagit nya former. Till största delen måste det väl ändå vara så att det är den nya generationen celebriteter som just nu har störst inflytande över kidsen? Computer says … yes (är bara tvungen att referera till det här klippet, fast med ett yes istället för ett no).

Tonåren ska inte bara handla om hur snygg du är, hur snyggt du sminkar dig, hur moderiktiga kläder du bär eller hur populär du är på och utanför det digitala livet. Jag menar, vem skulle ens orka att sitta och tejpa hela sitt face för att få till snygga konturer (s.k tejp countouring, det är tydligen något nytt fenomen, se bild ovan) innan man ska dra till skolan? Ehm, inte hade jag haft energi till det om jag fortfarande gick i skolan (vem vill tejpa sitt ansikte?!).

Smink och mode har såklart alltid varit en del av ungdomars liv. Precis som att sex, kärlek och relationer alltid är ett hett samtalsämne dem emellan är så även fallet vad gäller fashion och makeup. Men när hetsen om att alltid behöva se perfekt ut, vara på ett visst sätt eller spela en specifik roll håller det inte längre. Självklart, tycker man att det där är kul att pyssla med, go for it – men låt det inte gå över gränsen, låt det inte ta över ditt liv. Tejpa ansiktet så blir du snygg. Eller inte.