Så har jag klarat av åren av mobbning

För att du som kanske just nu utsätts för någon typ av mobbning ska förstå på vilket sätt jag klarat mig under skoltiden, listar jag nedanför olika sätt jag försökt peppa mig själv på under min egen utsatthet.

* Jag har varit aktiv. Att hänga på gymmet och köra ett tufft träningspass har hjälpt mig att tänka på annat. Där har negativ energi förvandlats till styrka att för en stund sluta tänka på annat än ut- sattheten.

* Jag har skrivit dagbok. Nästan varje kväll innan jag gått och lagt mig har papper och penna bli- vit en typ av terapi. Att skriva dagbok, där jag fritt kunnat blotta mina tankar och upplevelser, har verkligen hjälpt mig tömma känsloförrådet.

* Jag har haft en öppen kommunikation med familjemedlemmar. Min mamma har bland annat varit den som jag kunnat prata ut med i svåra stunder. Hon har varit som min terapeut i alla år.

* Jag har satt upp mål. Jag är en person som står för att man ska våga drömma, därför har jag satt upp mål att sträva efter att uppnå. På så vis har jag fått en drivkraft som gjort att mitt fokus mesta- dels riktats mot att uppnå målen.

* Jag har haft en förebild. För mig har countrysångerskan Taylor Swift betytt mycket. Med henne som inspiration har jag kunnat peppa mig själv i jobbiga stunder.

* Jag har umgåtts med likasinnade barndomsvänner. Jag har haft turen att ha gamla vänner som också varit utsatta för mobbning, och det har svetsat ihop oss oerhört mycket. Med dem har jag kunnat dela känslor, tankar och vi har peppat varandra.

* Jag har ägnat tid åt intressen. Att ta en ridtur på hästryggen, gå på bio, teckna eller skriva har också varit saker jag gjort för att tänka på annat. Det har hjälpt, speciellt skrivandet, utan det hade jag förmodligen inte skrivit den här boken.