Att ta en konflikt med en annan människa handlar inte om att starta bråk eller till varje pris hävda sin rätt

Fram tills rätt nyligen har jag i stort sett aldrig varit en person som på riktigt stått upp för mig själv eller andra i min närhet, aldrig vågat säga ifrån när jag tyckt annorlunda eller när något känts på tok fel. Det var åtminstone tills för ett tag sedan när en incident inträffade som fick mig fly förbannad. Och i den stunden fanns det ingenting som kunde stoppa mig, spärren om att inte våga säga ifrån hade plötsligt släppt så jag agerade. Jag sa åt en person att den handling som gjorts var över all kritik. Även om reaktionen inte var den jag väntade mig så kände jag mig stolt och mer självsäker än någonsin. För första gången kunde jag ideligen känna att jag gjort rätt för mig och andra.

Sedan den gången har jag funderat mycket kring det här med konflikter. Många väljer att backa och dra sig undan konflikter istället för att stå upp och säga vad de egentligen tycker. Men att våga ta en konflikt med någon i din omgivning stärker i längden både självkänsla och självförtroende, medan om du är konflikträdd riskerar du i långa loppet att skada din självrespekt.

Att ta en konflikt med en annan människa handlar inte om att starta bråk eller till varje pris hävda sin rätt – utan om att synliggöra sig själv och stärka sin självkänsla. I mitt fall fick jag just den responsen om att ”jag var ute efter att skapa bråk” – bara för att jag faktiskt stod upp för vad som var rätt och fel. I konflikten mötte jag ett undvikarbeteende som i själva verket symboliserar osäkerhet hos den konfronterade personen, rädslan för att möta kritik. I det här har jag börjat lära känna mig själv på ett helt nytt plan. För även om jag fick negativ respons står jag fortfarande fast vid min egna handling och att det var den som tillslut bekräftade för mig att konflikter i själva verket inte behöver vara så läskiga som jag tidigare trott.

Det är ingen dans på rosor att välja sina strider, men jag väljer aktivt de strider som i allmänhet går över min moral – vad jag som individ anser rätt och fel. Det här blev alltså startskottet på min personliga resa om att fortsätta våga stå upp för vem jag är och vad jag står för. Det är så himla viktigt att ifrågasätta och våga ta konflikter. Att våga ha civilkurage. Ibland kanske du får stiga åt sidan, men då vet du att du i alla fall försökte och faktiskt sa ifrån. Annars blir du bara bitter för att du aldrig gjorde något.